TSH zaniżone T4

Strona startowa
Swiat marzeń skromnych dziewczyn Ich liebe dich Bill...Ich liebe ...
 

Temat: ognisko zapalne
ognisko zapalne
Jeżeli ktoś z was wie co oznacza ognisko zapalne w prawym płacie tarczycy to
bardzo proszę mi napisać.Robilam usg,tarczyca ok. tylko to coś mi wyskoczylo
i jestem przerażona.Wielkość 0,8cm.Co to jest?Mój lekarz kazal zrobic
biopsje.t3 i t4 jest dobre a TSH jest zaniżone ale nieznacznie wynosi 0,244
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,32250344,32250344,ognisko_zapalne.html



Temat: rak pęcherzykowy...śmiać się czy płakać ?!
Wiatajcie
Nie moge znalezc watku, ktory dotyczylby "dziwnych" przypadkow po
operacji tarczycy a widze, ze znacie sie wszyscy, tutja, lepiej
chyba niz lekarze...
Stwierdzono u mnie Basdowa,leki nie pomagaly wiec zdecydwalam sie na
operacje.Dokladnie rom temu wycieto mi prawie calkowicie oba platy,
niskie TSH, T3i T4 w normie, kazda dawka Euthyroxu okazywala sie za
silna wiec lekarz zdecydowal, ze sprobujemy bez, wyniki sie ciut
poprawily choc TSH bylo zanizone.Wczoraj zrobilam badania i szlag
mnie trafil- T4 w normie a TSH ZEROWE.Powiedzcie mi co to oznacza?
Wyc mi sie chce, bo uslyszalam, ze prawdopodobnie bede musiala sie
poddac terapii jodem a wlasnie tego chcialam uniknac decydujac se na
operacje...mam juz 33 lata i chcialaym w koncu miec dziecko a
wiadomo jak bywa po jodzie, przez rok nie wolno zachodzic w ciaze,
moze trzeba bedzie powtorzyc i co, nastepny rok w plecy...?Wyc mi
sie chce- poradzcie, moze ktos z was slyszal juz o takim przypadku
jak moj?
POzdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,89389504,89389504,rak_pecherzykowy_smiac_sie_czy_plakac_.html


Temat: Podostre zapalenie tarczycy
Witajcie!
Ja tydzień temu dowiedziałam sie, ze coś jest nie tak z moją
tarczyca.Wyniki krwi bardzo złe: podwyższone OB, niedokrwistosc i
oczywiście zanizone TSH i podwyższone hormony T3 i T4. Wykonane USG
tarczycy totwierdziło przypuszczalną diagnozę: zapalenie tarczycy.
Następnego dnia trafiłam do szpitala. Wykonano szereg
badań.Diagnoza: podostre zapalenie tarczy. Leczenie Encorton
(sterydy) w dawce 45mg/dobe, Propranolol 30 mg/dobe, antybiotyk i
potas. Jakie były wcześniejsze objawy? Od pół roku bolała mnie
szyja, a od 3 tygodni wystapiły nowe objawy: ból szyi promieniujacy
do uszu, kołatanie serca, potliwość, skoki temperatury do 38C,
osłabienie, brak apetytu. Schudłam w 3 tyg 4 kilo. Boję się jaki
będzie efekt po leczeniu sterydami? Wiem, ze strasznie się tyje. Cóż
zdrowie ważniejsze. oby tylko wszystko sie dobrze zakończyło.
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,76794300,76794300,Podostre_zapalenie_tarczycy.html


Temat: Czy przechodzę w nadczynność? - najnowsze wyniki
Przy przedawkowaniu l-tyroksyny charakterystyczny jest przede
wszystkim podniesiony poziom T4 (FT4). Ponadto występuje obniżone
TSH (dolna granica normy lub poniżej niej) oraz bardzo niski poziom
tyreoglobuliny.
Osoby, które boją się przedawkowania mogą więc zbadać u siebie
dodatkowo poziom TG (tyreoglobuliny) chyba, że występują u nich
przeciwciała anty-TG. Wtedy badanaie poziomu TG nie ma sensu bo może
być zaniżone wlaśnie przez przeciwciała.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,80236585,80236585,Czy_przechodze_w_nadczynnosc_najnowsze_wyniki.html


Temat: Same problemy
Witaj :)
Musisz zrobic badanie FT3 i FT4 ... to dokładnie odzwierciedla poziom hormow we
krwi. Samo badanie T3 i T4 to psu na buty.
Twoje TSH jest modelowe ale ono jest dobre dla osob ktore sa zdrowe. My z
Hashimoto mamy zanizone normy. Dlatego tez abysmy sie dobrze czuły to TSH musimy
miec w dolnej granicy a hormony, FT4 powinno byc powyzej polowy normy - gorna
granica. Wtedy tez czujesz, ze zyjesz :))
Nalezy sprawdzic czy nie masz anemi czyli badanie ferrytyny. Anemia lubi
towarzyszyc niedoczynnosci tarczycy. Poczytaj forum, tutaj na wszystko
znajdziesz odpowiedz:)
Ada

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,53546247,53546247,Same_problemy.html


Temat: Kłopot z odstawieniem Novothyralu
duzooka napisała:

> mam już wyniki
>
> TSH - 3,460 ( 0,4 - 4,0)
>
> FT4 - 0,93 ( 0,80 - 1,90)
>
> FT3 - 2,09 ( 1,80 - 4,20)
>


FT4 11.82% [wynik 0.93, norma (0.8 - 1.9)]

FT3 12.08% [wynik 2.09, norma (1.8 - 4.2)]


Jak widzisz Twoje poziomy są niskie,
ale biorąc pod uwagę, że nie brałaś novo
przez kilka dni, to Twoje FT3 jest zaniżone
w stosunku do dni, w których brałaś obydwa specyfiki,
prawdopodobnie FT3 było zdecydowanie wyższe
i stąd Twoje problemy.
Miałaś żle ustawioną dawkę novo i euthyroxu,
tzn. było za mało T4, a za dużo T3.
Próbowałam znależć Twoje wcześniejsze wyniki,
ale jakoś nic mi nie wyskakuje.
Proszę wpisz je /kilka ostatnich/
łącznie z dawkami hormonów.
Będzie widać gdzie był błąd w dawkowaniu.
Podejrzewam, że dzisiaj też nie wzięłaś
żadnej tabl. Ja na pewno wzięłabym euthyrox
w obecnej dawce, aby nie pozbawiać się
hormonu.
Pzdr
Tess



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99029569,99029569,Klopot_z_odstawieniem_Novothyralu.html


Temat: Tyroksyna a otyłość
ds napisal:


| * jak sie przelozy na Twoj metabolizm odstawienie po schudnieciu,
| EUTYROX-u?
No jak to jak? Wróci do swojej normy - w końcu funkcjonuje na zasadzie
sprzężenia ujemnego czy jakoś tak:) Mniej tyroksyny, przysadka zapodaje tsh
i tarczyca pracuje.
Poza tym trudno mówić o odstawieniu, ponieważ ja nie przyjmuje w sposób
ciągły - czy ktoś sobie w ogóle zadał trud przeczytania mojego posta
dokładnie?? Może dlatego się nie możemy zrozumieć. Teoria była taka żeby
przyjąć daweczkę i w ten sposób lekko zwiększyć stężenie tyroksyny, i za nim
tarczyca (czy też przysadka, jak ktoś był łaskaw wyłuszczyć) zareaguje
obniżaniem produkcji własnej odstawić, żeby nie wyzerować THS, jak to ujął


Nie zrobiles badan, wiec mozemy teraz dyskutowac tylko na poziomie teoretycznym.

Twoj metabolizm nie wroci tak szybko do normy,  poniewaz osoby zdrowe ale otyle,
maja z reguly lekko podwyzszone TSH oraz peryferyjne poziomy t3, t4.
Zrzucenie nadwagi skutkuje stosunkowo dlugotrwala redukcja peryferyjnych
poziomow t3, t4 przy jednoczesnym niezmienionym poziomie TSH.

Zanizona na poziomie serum, wolna tyroxyna (co wystapi po odstawieniu preparatu)
+ efekt hormonalny zwiazany ze spadkiem wagi, sa zwiazane z pojawieniem sie
syndromu metabolicznego.

Jak to u Ciebie bedzie w praktyce wygladalo, to sie teraz okaze, jak odstawisz
calkowicie hormon, ktorym naruszacz systematycznie w sposob brutalny (tzn. nie
stosujesz go systematycznie, co tez nie jest tak zupelnie obojetne dla
organizmu), swoja obecna rownowage hormonalna.


| * jakie postepowanie przewidujesz po zrzuceniu obecnej nadwagi i
| odstawieniu
| tego preparatu, aby utrzymac sie w osiagnietej w ten wymuszony sposob
| wadze?

Moja dieta wcześniej była tragiczna, i tyłem. Od kiedy zmieniłem na obecną,
przestałem tyć. Tyroksyna było po to żeby schuść. Więc myślę że po wszystkim
po prostu dalej będę uważał na dietę - stała się już normą, oraz chodził na
basen i może siłownie albo wznowię treningi kickboxingu.


To napisz za jakis czas, jak Ci sie eksperyment udal.


Satisfied?


Jaaaa? To Twoj problem, a nie moj:)


Źródło: topranking.pl/1849/86,tyroksyna,a,otylosc.php


Temat: Tyroksyna a otyłość


ds napisal:

| * jak sie przelozy na Twoj metabolizm odstawienie po schudnieciu,
| EUTYROX-u?

| No jak to jak? Wróci do swojej normy - w końcu funkcjonuje na zasadzie
| sprzężenia ujemnego czy jakoś tak:) Mniej tyroksyny, przysadka zapodaje
| tsh
| i tarczyca pracuje.
| Poza tym trudno mówić o odstawieniu, ponieważ ja nie przyjmuje w sposób
| ciągły - czy ktoś sobie w ogóle zadał trud przeczytania mojego posta
| dokładnie?? Może dlatego się nie możemy zrozumieć. Teoria była taka żeby
| przyjąć daweczkę i w ten sposób lekko zwiększyć stężenie tyroksyny, i za
| nim
| tarczyca (czy też przysadka, jak ktoś był łaskaw wyłuszczyć) zareaguje
| obniżaniem produkcji własnej odstawić, żeby nie wyzerować THS, jak to
| ujął

Nie zrobiles badan, wiec mozemy teraz dyskutowac tylko na poziomie
teoretycznym.

Twoj metabolizm nie wroci tak szybko do normy,  poniewaz osoby zdrowe ale
otyle,
maja z reguly lekko podwyzszone TSH oraz peryferyjne poziomy t3, t4.
Zrzucenie nadwagi skutkuje stosunkowo dlugotrwala redukcja peryferyjnych
poziomow t3, t4 przy jednoczesnym niezmienionym poziomie TSH.

Zanizona na poziomie serum, wolna tyroxyna (co wystapi po odstawieniu
preparatu)
+ efekt hormonalny zwiazany ze spadkiem wagi, sa zwiazane z pojawieniem
sie
syndromu metabolicznego.

Jak to u Ciebie bedzie w praktyce wygladalo, to sie teraz okaze, jak
odstawisz
calkowicie hormon, ktorym naruszacz systematycznie w sposob brutalny (tzn.
nie
stosujesz go systematycznie, co tez nie jest tak zupelnie obojetne dla
organizmu), swoja obecna rownowage hormonalna.

| * jakie postepowanie przewidujesz po zrzuceniu obecnej nadwagi i
| odstawieniu
| tego preparatu, aby utrzymac sie w osiagnietej w ten wymuszony sposob
| wadze?

| Moja dieta wcześniej była tragiczna, i tyłem. Od kiedy zmieniłem na
| obecną,
| przestałem tyć. Tyroksyna było po to żeby schuść. Więc myślę że po
| wszystkim
| po prostu dalej będę uważał na dietę - stała się już normą, oraz chodził
| na
| basen i może siłownie albo wznowię treningi kickboxingu.

To napisz za jakis czas, jak Ci sie eksperyment udal.

| Satisfied?

Jaaaa? To Twoj problem, a nie moj:)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


Zobowiązuję się napisać za miesiąc co i jak.

Z resztą myślę że obecna waga już jest wystarczająco bliska pożądanej i
teraz będzie z górki, więc niedługo odstawię. Właśnie mam przerwę od 4 dni,
bo czułem już gorąco. Metabolizm dalej podniesiony. Jak zejdzie do normy
zastanowie się nad kontynuacją. Ale te 10 zrzuconych kilo to już coś.

Myślę nad ECA.

Brzmi dobrze.


Źródło: topranking.pl/1849/86,tyroksyna,a,otylosc.php


Temat: Cytomel działa jak burza !!!!
Witaj Ada!
Rozumiem, że Cytomel dostałaś dlatego, że sam T4[letrox] nie mógł sobie
poradzić z Twoim tsh. Wg mnie to nie fair, że lekarz nie daje wyboru, tylko
przepisuje tak na odwal się Letrox albo Euthyrox. Ja mam problem z wolną
przemianą materii i muszę bardzo uważać na to, co jem. Uważam nawet za bardzo,
i tylko dlatego waga jest ok, w dalszym ciągu dokucza mi senność w ciągu dnia.
Nie uparłam się na zmianę leku... ale wychodzę z założenia, że lepiej
wypróbować też inny lek, może będzie lepszy, a leczenie w końcu trwa całe
życie. Niestety, słyszałam o trudnościach ze zdobyciem preparatów złożonych.
***
Wyczytałam w necie: (nie wiem na ile temu wierzyć)
W normalnym przypadku T3 przemienia sie w T4, jednak bywa czesto przy hashi, ze
ta przemiana nie nastepiuje jak nalezy dlatego lepiej jest brac T3 i T4 np.
Nowothyral.
Jednocześnie zgodnie z najnowszymi tendencjami światowymi, należałoby stosować
leczenie niedoczynności tarczycy przy pomocy obu hormonów tarczycy. Wymaga to
ponownego wprowadzenia na rynek trijodotyroniny w wersji retard w szerokim
zakresie dawek (na receptę z niebieskim paskiem). Hormon ten został wycofany ze
względu na jego silne działanie, gdy podawany był jako jedyny hormon tarczycy.
Obecnie w Stanach Zjednoczonych podaje się oba hormony, tak aby stężenia obu
przypadały w górnej połowie przedziałów norm.
Właściwe dawkowanie jest jednak związane z częstszą kontrolą stężeń hormonów.
Ideałem byłoby oznaczanie TSH, FT3 i FT4 co 3 miesiące, ze względu na zmienne
zapotrzebowanie i zmiany w funkcjonowaniu tarczycy w zależności od pory roku
oraz w niektórych przypadkach dynamiczny charakter choroby.
Osoby leczone na niedoczynność powinny mieć stężenia obu hormonów tarczycy T3 i
T4 w górnej połowie przedziałów norm. Jeśli nie jest to możliwe poprzez podanie
tyroksyny, należy dołączyć trijodotyroninę, w dawce indywidualnie dobranej.
Preparaty mieszane (np. Novothyral) nie zawierają odpowiednich proporcji tych
hormonów. Konieczne jest wprowadzenie na rynek trijodotyroniny w wersji
opóźnionej w szerokim zakresie dawek.
o letroxie: Levothyroxine jest to syntetyczna forma produkowanego przez
tarczycę metabolicznego hormonu T4 (analog naturalnej tyroksyny). Jest to
prekursor silniejszego T3. Podobnie jak on odpowiada za przemianę materii -
węglowodanów, tłuszczy oraz białek i wyznacza tempo metabolizmu. Nie jest on
jednak tak silny i aktywnością równy jest T3 w 20% jednak ma mniejsze skutki
uboczne. Im poziom hormonów tarczycy jest wyższy tym tempo metabolizmu jest
większe co oznacza szybsze metabolizowanie składników odżywczych. Przeciętna
osoba produkuje około 75mcg, która następnie jest konwertowana przez wątrobę do
bardziej aktywnej T3. Średnia ilość przekonwertowanej T4 do T3 wynosi około 30-
33%. Konwersja T4 do T3 jest zależna odpowiednio od poziomów cynku i selenu.
Novothyral jest lekiem przez wielu lekarzy niechetnie uzywanym ze wzgledu na
trudnosc dostosowania dawki dla pacjeta ( bywa czesto, TSH jest zanizone ale to
nie jest istotne) i malym zasobem wiedzy na ten temat, Jednak nowe badania na
temat tarczycy potwierdzaja, ze leki wlasnie takie 2-torowe dla wielu pacjentow
sa niezbedne.
***
Co o tym myślicie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,28529486,28529486,Cytomel_dziala_jak_burza_.html




 
 
Podobne
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates