TSH poniżej normy

Strona startowa
Swiat marzeń skromnych dziewczyn Ich liebe dich Bill...Ich liebe ...
 

Temat: Prolaktyna i TSH
" />6 lat temu urodziłam syna- bez problemów ( ciążą i poród) choć miałam problemy z zajściem w ciążę, okazało się, że mam problemy z prolaktyną ( wynik był dobry, ale po MTC zbyt duży) brałam przez 3 miesiące Bromergon i zaszłam i wszystko było dobrze. synka karmiłam 2,5 roku i potem znów miałam problemy z prolaktyną, bo ciągle miałam mleko w piersiach ( znowu kuracja bromergonem). 2 lata temu odkryto u mnie guzki na tarczycy. Leczono mnie Letroxem ( pól tabletki "50" rano). Wyniki TSH zawsze miałam w normie ( poniżej 2). Ponad 2 miesiące temu poroniłam, było to bardzo upragnione dziecko tak jak pierwsze , w 9 tygodniu. Kilka dni temu zrobiłam badania prolaktyny ( 13,5 ng/ml, a po MTC 159 ng/ml) i TSH 3, 4 mlU/L. Byłam u endokrynologa, który stwierdził, że mam hiperprolaktynemię czynnościową, ale nie może mi pomóc, bo staramy się z mężem o dziecko i istnieje prawdo[podobieństwo, że jestem w ciąży, ale też stwierdził, że przy takich wynikach nie dochodzi u mnie do owulacji... Kazał odstawić Letrox, zamiast niego zażywać Jodid 200 po tabletce rano. w ciąży , którą poroniłam, też zażywałam Jodid? Co o tym sądzić? Jestem w rozpaczy i potrzebuję jakiś wskazówek co daleJ?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=37566



Temat: nadczynność tarczycy a wady płodu
" />Panie doktorze,
W jaki sposób wpłynąć może lekka nadczynność tarczycy na rozwój płodu? Czy ciąża przy TSH poniżej normy, i FT3 i FT4 w normie ( pośrodku), ( TPO<10), tarczyca na USG bez zmian, żadnych objawów nadczynności, może grozić wadami płodu?
Bardzo proszę o opinię. I z góry dziekuję.
B.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=13270


Temat: hormony TARCZYCY w ciąży TSH, Ft3, Ft4
" />Przed ciążą TSH miałam idealny - poniżej 1, FT4 i FT3 w granicach dolnej normy. Wyniki badań poszły w kąt. TSH ponownie zbadałam w połowie ciąży, okazało się,że wzrosło do 5, szybka wizyta u engokrynologa, dalszych kilka badań,i suplementacji hormonem tarczycy przez resztę ciąży i potem jak się okazało po okresie połogu już do końca życia. Okazało się, że mam Hashimoto (obecność przeciwciał tarczycowych). Synek w brzuszku rozwijał się prawidłowo. Po narodzinach miał zabadny jeszcze w szpitalu poziom hormonów tarczycy - było w porządku. Potem jeszcze później również miał badane - też były prawidłowe. Rozwija się prawidłowo. Choć może powinnam ponownie zbadać mu TSH?

To co działo się z moimi hormonami tarczycy podczas połogu to już całkiem inna historia (TSH skakało mi od wartości 0,005 do 151)
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=27311


Temat: Prosze o interpretacje wyniku
" />Panie Doktorze bardzo proszę o interpretacje moich wyników (tym razem poprawionych).Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.
Toxo IgM <0.55 indeks normy wynik negatywny:indeks ponizej 0.55
wynik wątpliwy:indeks >=0.55do<0.65
wynik pozytywny:indeks >=0.65
Toxo IgG 9 IU/ml normy wynik ujemny <4.0 IU/ml
wątpliwy 4.0=<8.0 IU/ml
wynik dodatni >=8.0 IU/ml
TSH 1.05 mlU/I normy dorośli 0.27-4.2 mlU/I
FT4 14.29 pmol/I normy dorośli 12.0-22.0 pmol/I
(metoda ECLIA )
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=59062


Temat: Badania po poronieniu
" />Witam,
Mam 28 lat. W sierpniu br miałam wykonany zabieg łyżeczkowania w związku z poronieniem zatrzymanym. Zrobiłam kilka badań i chciałabym prosić o radę czy i jakie badania powinnam jeszcze wykonać oraz czy którykolwiek z poniższych wyników może wskazywać na przyczynę poronienia.


Cytomegalia IgM 0,2 IgG 47,30
Chlamydia IgM 4,1 IgG 2,4
Toxoplazmoza IgG 30,7 IgM 0,18
APTT 26,5 sec
Przeciwciała anntykardiolipinowe IgG 0,5 IgM 0,32
ATIII 88%
Homocysteina 7,59
Antykoagulant tocznia –nie wykryto
Przeciwciała przeciwjądrowe – nie wykryto
W nasieniu męża wykryto Gronkowca złocistego
Morfologia – poniżej normy tylko Erytrocyty 4,13
Żelazo 119
Witamina B12 – 321
Kwas foliowy 32,60

Hormony 2dc:
-TSH 1,94
-FSH 9,38
-LH 4,11
-Estradiol 118

Hormony 13dc:
-FSH 16,75
-LH 27,59
-Estradiol 524

Hormony 21dc:
-Estradiol 418
-Progesteron 24,07
-Prolaktyna 23,6

Z góry serdecznie dziękuję
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=41049


Temat: poziom hormonów a plodność
" />Mam pytanie, endokrynolog zlecil mi zrobic szereg badan hormonalnych poniewaz mam i pco i brak samoistej owulacji i ponizej normy poziom tsh
moje wyniki badan robionych w 8 dc wygladaja tak:
acth 18,7 pg/ml
androstendion 5,20ng/ml (norma 0,4 -2,7)
17 oh progesteron 1,30 ng/ml
dheas 4,1 umol/l
testosteron 0,21 ng/ml (wczesniej zawsze byl powyzej normy spadl sam niczym nie zbijany)
LH 9,6 mIU/ml
FSH 5,9mUI/ml
PRL 21,61 ng/ml
kortyzol 389 nmol/l (norma 8-10 godz. 131-642 nmol/l 15-17 godz61-429 nmol/l
I w związku z tym moje pytanie czy podwyższony poziom androstendionu moze powodowac moje klopoty z zajsciem w ciąze. Czy warto sie zająć zbijaniem tego hormonu czy raczej stymulowac owulacje a tym hormonem sie nie przejmować
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=33000


Temat: Tarczyca a niski poziom wapnia i potasu.
" />Z powodu pewnych komplikacji zdrowotnych (chwilowe zaburzenia pracy serca i płuc) miałam wykonaną min morfologię krwi na obecność pierwiastków i substancji mineralnych.Okazało się ,że mam dużo poniżej normy wapń i potas.W związku z tym lekarz zalecił mi badanie tarczycy,min TSH- wynik poznam w środę).Czy niskie wartości w/w pierwiastków są objawem choroby tarczycy?Od 5 miesięcy biorę Diane35 na obniżenie testosteronu(PCOS) a znalazłam również informacje o tym,iż za niski testosteron może mieć wpływ na poziom wapnia-czy Diane może być ''winowajcą'' tego całego zamieszania?Dodam,że od ponad roku staram się o dziecko-jak narazie bezzskutecznie.
Z góry dziekuję za odpowiedz,pozdrawiam.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=34599


Temat: wyniki badań hormonów TSH, FT3, FT4 (interpretacja)
" />Od jakiegoś czasu obserwowałam u siebie typowe objawy niedoczynności tarczycy (od paru ładnych lat) tj nietolerancja zimna, przemarzanie, wypadanie
włosów, sucha skóra, puchnięcie (szczególnie na twarzy i okolicach powiek), obniżenie temperatury ciała, niechęć do działania -
podejrzewałam nawet depresje, drażliwość, zmienność nastroju, szybkie męczenie się, mrowienie w różnych okolicach ciała, bardzo
obniżone ciśnienie krwi, kłopoty z koncentracją, zabużenia snu, ciągły katar, zaparcia, zaburzenia hormonalne - bardzo wydłużony
cykl oraz obfite miesiączkowanie, zaburzenia apetytu, anemia, ciągłe zmęczenie.
Wczoraj zrobiłam badania na hormony TSH, fT3 i fT4
-TSH 3,83 przy normach lab. (0,27-4,20) górna granica normy a powinno być chyba poniżej 2
- fT3 2,32 dla normy (2,57-4,43)
-fT4 0,817 dla normy (0,93-1,7)
Czy przy tych wartościach i objawach można z dużą dozą prawdopodobieństwa przypuszczać że jest to niedoczynność czy konieczne będą
dalsze badania? Wiem że nie leczona choroba może być b. niebezpieczna. Bardzo proszę o odpowiedź. Na wizyte u lekarza przyjdzie
mi jeszcze trochę poczekać a strasznie męczy mnie niepewność. : Nie wiadomo co z późniejszą możliwością zajścia w ciąże:( A mam już 27 lat więc to już niedługo.....
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=41922


Temat: Przewlekle chore gardło i migdałki
Proszę o pomoc.
Od kilku lat mam problemy z gardłem, jednak od kilku miesięcy objawy stały się nie do zniesienia, mam ciągłe stany podgorączkowe temperatura w ciągu dnia to stale 37,5 pod wieczór maleje do 36,8 rano 36,6 takie skoki temperatury są nie do wytrzymania, ciągłe zmęczenie suchość w ustach i wydzielina która próbuje wydobyc się z gardła ale cięzko jej to idzie i lekki katar. Postanowiłam zrobic podstawowe badania. Morfolagia wzorcowa OB w normie, CRP w normie mocz ok ASO poniżej 200 TSH w normie. Dopiero wymaz z gardła wykazał : Streptococcus B hem. z gr C. Wrazliwy na : tetracykline, clindamycin, erythromycin, ampicillin i penicylina. Laryngolog stwierdził ropne migdałki i zalecił pędzelkowanie płynem lugola oraz Ospen 1000 3xna dobę. Jak na razie nie widzę zadnych rezultatów i poprawy oprócz strasznej frustracji i zdenerwowania, za 3 tygodnie mam jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu i jeśli mój stan zdrowia nie ulegnie poprawie ten najpiękniejszy w życiu dzień może być największym koszmarem. Temperatura 37,5 stale się utrzymuje i zalegająca wydzielina w gardle róznież. Prosze o pomoc o jakąć poradę jak złagodzić te dolegliwości i jak pozbyć się tego uciążliwego stanu podgorączkowego bardzo zależy mi na czasie.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2540


Temat: Leczenie nadczynności THIAMAZOLUM.
Witam wszystkich serdecznie.

Mam 30 lat. Jak to sugeruję w temacie miałem wysoką nadczynność tarczycy juz od parunastu lat.
W końcu zdecydowałem się na wizytę u lekarza endokrynologa. Wyniki miałem jak poniżej:

TSH ...>0,002 mlU/I
fT4 43,2 pmol/l

Lekarz zalecił mi leczenie THIAMAZOLUM (Thy...l) w kuracji malejącej - a więc 2tyg 2tab x2/dziennie ;
2tab x1/dziennie itd a do 1tab x1/dziennie. Po czym miałem zrobić wyniki i z nimi zgłosić się do niego.

Zrobiłem tydzień temu wyniki fT4 i wyglądają tak: 13,3 pmol/l przy normie (12,00 - 22,00)


Problem wygląda następująco


Za dwa tygodnie wyjeżdżam na dłuższy okres czasu za granicę i tego terminu nie da się przesunąć.
Miałem być na wizycie kolo 25 maja. Niestety pod koniec kwietnia kiedy probowałem się zareje-
strować pierwszym wolnym terminem był koniec czerwca. Nie mogę tak długo czekać gdyż za ty-
dzień skończy mi się THIAMAZOLUM.
Nie wiem co robić z takim wynikiem, tym bardziej, że wygląda teraz w normie. Przytyłem 8-10kg,
nie pocę się tak jak wcześniej, nie mam już poczucia gorąca a wręcz przeciwnie nawet mi czasami
chłodnawo i ogólnie jestem zadowolony.
Słyszałem od krewnej, że zażywała THIAMAZOLUM ale pod postacią Met..lu. Po kuracji kiedy wyniki
poziomu hormonów wróciły do normy zalecił jej brać lek 1tabletke raz na 2dni. I prawdopodo-
bnie do końca życia (kobieta ma koło 50lat) z okresowymi badaniami.

Czy mogę przypuszczać że w moim przypadku będzie podobnie? Czy mogę prosić o opinię jakiegoś
endokrynologa???

pozdrawiam i dziękuję

Cornes
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=10664


Temat: rozwój płodu a TSH
" />TSH poniżej normy. Natomiast FT3 i FT4 zupełnie w normie. Przeciwciała TPO<10, tarczyca bez zmian(USG), Zadnych objawów nadczynności. Ogromny stres rok temu. A u Ciebie?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=13232


Temat: P.ciała anty-TPO przyczyną obumarcia ciąży?
" />
">Szanowny Panie Doktorze!
Dwa tygodnie temu zostałam poddana zabiegowi łyżeczkowania (1ciąża, 9tc, ciąża obumarła, brak ASP w bad. USG). Wynik badania histopat.: Placenta partim necroticans. Ciąża została uzyskana w wyniku inseminacji - pierwszej (wskazanie – słabe wyniki badań nasienia męża) Do 8 tc ciąża rozwijała się prawidłowo, serduszko biło, moje wyniki były OK., z wyjątkiem tarczycowych- (p.ciała anty-TPO)
Wyniki przed ciążą;
TSH 0.682 uIU/ML norma 0.4-4.0
FT3 2.42 pg/ml norma1.8-4.2
FT4 1.21 ng/dl norma 0.8-1.9
P.ciała anty-TPO 448 IU/ml norma 0-35

Wyniki w 4tc2d
TSH 0.782 uIU/ML norma 0.4-4.0
FT3 3.59 pg/ml norma1.8-4.2
FT4 1.14 ng/dl norma 0.8-1.9
P.ciała anty-TPO 620 IU/ml norma 0-35

Wyniki tydzień po zabiegu łyżeczkowania:
TSH 0.755 uIU/ML norma 0.4-4.0
FT3 3.86 pg/ml norma1.8-4.2
FT4 1.12 ng/dl norma 0.8-1.9
P.ciała anty-TPO 360 IU/ml norma 0-35

Pozostałe badania przeciwciał (przeciwjądrowe ANA1, antykardiolipinowe, antykoagulant toczniowy) zarówno przed jak i po ciąży ujemne.
1. Czy rosnące p.ciała anty-TPO mogły być przyczyną obumarcia ciąży? Czy powinnam w następnej ciąży brać jakieś lekarstwa, które uchroniłyby mnie przed takim końcem ciąży? Jeśli tak, to co się podaje?

Z pozostałych badań, które zrobiłam po zabiegu i mnie zaniepokoiły:
OB. 19mm/h norma 0-15
Hemoglobina 12,3 g/dl normy 12,0-16,0
Hematokryt 36,4% norma 37-47
Neutrofile 2,42 tys/ul norma 2,5-7,0

1. Czy podwyższone OB. wskazuje na jakiś stan zapalny w macicy po zabiegu łyżeczk.? Miałąm podany antybiotyk.
2. Czy pozostałe wyniki trochę poniżej normy lub na granicy wymagają jakiegoś leczenia?
Przepraszam, że tak długo się rozpisałam, ale wizytę kontrolną mam dopiero za parę dni.
Dziękuję i pozdrawiam
M.
P.S. To jest właściwy post z tytułem, którego poprzednio zapomniałam dopisać
Przy prawidłowych pozostałych wynikach badan funkcji tarczycy nie ma to znaczenia poza koniecznościa regularnej oceny TSH co kilka miesięcy - rok . OB i nieznzcnie obniżone parametry mogą byc efektem przebytego łyżeczkowania i wymagają np suplementacji witaminowo żelazowej. OB jest bardzo niespecyficzne ( zeby migdałki ) Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=42653




 
 
Podobne
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates