TSH mlu/l w ciąży

Strona startowa
Swiat marzeń skromnych dziewczyn Ich liebe dich Bill...Ich liebe ...
 

Temat: Wyniki tarczycy(starania o ciążę)-OK?
Wyniki tarczycy(starania o ciążę)-OK?
Witam, zrobiłam sobie na własną rękę badania na tarczycę oto wyniki:
TSH 0,93 mlU/l norma 0,27-3,50
FT3 3,14 pg/ml norma 2,02-4,43
FT4 1,30 ng/dl norma 0,93-1,71
Anty-TPO <10 (min 0 max 35)
Anty-TG 2,55 (min 0,00 max 4,11)

Poprzednio miałam robione badania (łącznie z USG) chyba gdzieś na początku
2007 roku przed staraniami o dziecko-wszystko wyszło ok ale kazali mi
powtórzyć po porodzie a że nie mogłam się zebrać zrobiłam przed kolejnymi
staraniami...tyle, że nie wiem czy iść gdzieś teraz z tymi wynikami czy jest
ok? Dodam, że w lipcu miałam ciążę pozamaciczną i nie wiem czy ewent. tarczyca
mogła mieć z tym jakiś związek ale między innymi dlatego teraz zrobiłam te
badania, no i nic nam ze starań nie wychodzi cosik i testy owulacyjne
jakieś takie dziwne(prawie cały czas blada kreska testowa) i pewna osoba
podsunęła mi że to może być coś od tarczycy...
Z góry dziękuję za pomoc
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,107227284,107227284,Wyniki_tarczycy_starania_o_ciaze_OK_.html



Temat: niedoczynnosc tarczycy- jak zgubic kg!!!!
niedoczynnosc tarczycy- jak zgubic kg!!!!
dzis mam gorszy dzien-potwornego doła!na co dzien jestem wesoła
optymistka.ale czasami sa dakie dni jak dzis i załamka.niedawno urodziłam-
zostało sporo kg,przed ciaza dowiedziałam sie o niedoczynnosci tarczycy(nie
wiedziałam skad to tycie zrobiłam badania),biore eutyrox 75mg.waga nie
spada,praktycznie nie jem,co 2 dni cwicze ok 40-50 min,codzienne spacery 2-3
h i nic ani grama mniej.nawet ostatnio lupiłam therm line i tez
nic.załamka.słyszałam,ze niektorym endokrynolog radzi jakies leki na spadek
wagi moze ktos podsunie mi nazwe i spytam moja p.doktor.a moze zmienic
lekarza.moje ostatnie tsh 043 mlu/1 .pare lat temu nosiłam rozmiar36-38 a
terza 44 czuje sie fatalnie.to latao tak mnie dobija.pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,44009628,44009628,niedoczynnosc_tarczycy_jak_zgubic_kg_.html


Temat: wyniki badań horm. - czy to np. może być PCO?
wyniki badań horm. - czy to np. może być PCO?
Pani Doktor bardzo proszę o interpretacje moich wyników, czy niektóre z
hormonów mogą wskazywać na coś poważnego np. PCO?

Jest to mój 3 dzień cyklu:

FSH - 9,75 mlU/ml (2,8-11,3- faza folikularna;, 5,8-21,0 – śr. cyklu;
1,2-9,0 – faza lutealna )
LH - 26,9 mlU/ml (1,1-11,6- faza folikularna;, 17,0-77,0 – śr. cyklu;
0-14,7 – faza lutealna)
Prolaktyna - 10,5 ng/ml (1,2-25)
TSH - 1,5 ulU/mL (0,4-4,6)
DHEA-SO4 - 251 ng/ml (35-430)
SHBG - 51,3 nmol/l (18,4-144)
Testosteron - 1,26 ng/ml (0,2-1,44)

Dodam, bo chyba to też ważne - że waże 52 kg przy 160,5 cm
Mam 27,5 lat, od pół roku nie biorę tabl. antykoncep. Moje cykle po
zaprzestaniu brania wyglądały tak:
1- po 18 dniach
2- po 28 dniach
3- po 22 plamienia na przemian z krwawieniem- lekarz
stwierdził infekcję bakteryj. I byłam leczona
4- po 31 dniach
5- po 34 dniach
6- i ten po 22 dniach , w 3 d.c. robiłam te badania.

Bardzo bym chciała zajść w ciążę, ale nie wiem czy nie mam jakiś zaburzeń
horm. (np. PCO), których by to uniemożliwiały.
Bardzo proszę o odpowiedź.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,4182414,4182414,wyniki_badan_horm_czy_to_np_moze_byc_PCO_.html


Temat: endometrioza, problemy z piersiami
endometrioza, problemy z piersiami
Mam 33 lata, nie bylam w ciazy, nie rodzilam. Od dwoch lat mam bardzo duzy
problem z bolesnoscia piersi. Od roku towarzyszy mi nieustanny bol, piersi
zwiekszyly sie o 3 numery (obecnie rozmiar G! a jestem dosc szczupla osoba),
nie moge nawet spac bez stanika. USG nic nie wykazalo, jedynie nieszkodliwe
(?) zgrubienia. W ciagu ostatnich dwoch miesiecy przytylam 10 kilo, jestem
obrzmiala i opuchnieta, pojawil sie bardzo wyrazny celulitis. W listopadzie
operowano mi endometrialna torbiel jajnika (IV stopnia) i od tego czasu biore
Cerazette (non stop). Mimo tego mialam ostatnio 5 dni okres, z odrobine
mniejszymi bolami niz zwykle (zwykle - 2-3 dni w lozku na silnych lekach
przeciwbolowych).
Ostatnie badania prolaktyny w normie, poza badaniem godzine po podaniu leku -
2500 mlU/l. TSH bardzo niskie - 0,011. FT4 w normie. USG tarczycy prawidlowe.
Obecnie najwazniejsze jest dla mnie usunac te dolegliwosci zwiazane z
piersiami, a dopiero pozniej probowac zajsc w ciaze.
Moze ktos wie, w czym szukac przyczyny moich problemow i do kogo w wawie
moglabym pojsc?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,34521760,34521760,endometrioza_problemy_z_piersiami.html


Temat: wyniki hormonow
No wlasnie mam obawy, zeby lekarz nie zlekcewazyl tej prolaktyny, bo
norma laboratoryjna jest do 25 ng/ml, ja przekraczam ja tylko
nieznacznie, a przedtem w ogole wynik byl w normie - raz 18, raz 23
ng/ml i lekarz mowil, ze jest ok ... chociaz naczytalam sie w necie,
ze normy laboratoryjne to jedno, a normy dla zajscia w ciaze to
drugie i prolaktyna powinna byc nizsza. Podam jeszcze raz moje
wyniki z jednostkami i normy dla nich:

1. FSH - 7.82 mlU/ml (norma 2,8-11,3 mlU/ml). Przy czym to znow
tylko norma laboratoryjna, wiadomo, ze wynik powyzej 9 to obnizona
rezerwa jajnikowa.

2. LH - 7.38 mlU/ml (norma 1,1 - 11,6 mlU/ml). Ponoc wazny jest
stosunek LH/FSH i powinien byc bliski 1. U mnie jest w porzadku.
Chociaz same wartosci sa chyba wysokie.

3. Prolaktyna - 25.7 ng/ml (norma 1.9 - 25) Jak pisalam wyzej, tylko
lekko przekraczam norme, ale czytalam, ze do zajscia w ciaze
powinien byc wynik kilkanascie..a objawy mam moim zdaniem typowe jak
na podwyzszona prolaktyne.

4. Testosteron - 55 ng/dl (norma <20 - 80 ng/dl) Akurat o
testosteronie nie wiem nic. W normach sie miesci, ale czy dla
starajacych sie?

5. TSH - 2.05 ulU/mL (norma 0.4 do 4.0 ulU/mL). Tez w normie, choc
czytalam, ze lepiej, gdy jest bliski 1.

6. Estradiol - 35.2 pg/ml (norma do 160 pg/ml). Tez nie wiem co o
tym wyniku myslec. Oczywiscie znow w normie laboratoryjnej, ale czy
dobrze przy staraniach?

Badania byly robione w 2 d.c - normy tez podalam dla fazy
folikularnej.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14906,92143497,92143497,wyniki_hormonow.html


Temat: interpretacja wyników (staranka)-proszę o pomoc
interpretacja wyników (staranka)-proszę o pomoc
Witam, zrobiłam sobie na własną rękę badania na tarczycę(szkoda że nie
zrobiłam tych anty-cośtam no ale teraz to już trudno), płaciłam sobie sama za
badania bo jak mam chodzić i się prosić o skierowanie to odżałuję już tą
kasę.... ale do rzeczy:
TSH 0,93 mlU/l norma 0,27-3,50
FT3 3,14 pg/ml norma 2,02-4,43
FT4 1,30 ng/dl norma 0,93-1,71

Poprzednio miałam robione badania (łącznie z USG) chyba gdzieś na początku
2007 roku przed staraniami o dziecko-wszystko wyszło ok ale kazali mi
powtórzyć po porodzie a że nie mogłam się zebrać zrobiłam przed kolejnymi
staraniami...tyle, że nie wiem czy iść gdzieś teraz z tymi wynikami czy jest
ok? Dodam, że w lipcu miałam ciążę pozamaciczną i nie wiem czy ewent. tarczyca
mogła mieć z tym jakiś związek ale między innymi dlatego teraz zrobiłam te
badania, no i nic nam ze starań nie wychodzi cosik i testy owulacyjne
jakieś takie dziwne(prawie cały czas blada kreska testowa) i pewna osoba
podsunęła mi że to może być coś od tarczycy...
Z góry dziękuję za pomoc
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106368349,106368349,interpretacja_wynikow_staranka_prosze_o_pomoc.html


Temat: Czy to jest wlasciwe podejscie lekarza?
Czy to jest wlasciwe podejscie lekarza?
Witam,
wybaczcie mi prosze ew. bledy i niescislosci, ale o tarczycy wiem
wlasciwie tylko tyle ile nauczylam sie w szkole na biologii, a bylo
to juz jakis czas temu.
Poniewaz u mojej mamy rozpoznano ostatnio niedoczynnosc i chorobe
Hashimoto postanowilam profilaktycznie oznaczyc hormony i
przeciwciala. Moje wyniki sa nastepujace:
TSH 3-cia generacja: 1,99 (norma 0,4-4)
p-ciala anty TG 187 (norma do 40)
p-ciala anty TPO 433 (norma do 35)
FSH 7,12 mlU/ml
LH 1,92 mlU/ml

Dodatkowo mam hiperprolaktynemie (ktorys juz niestety raz, leczona
bromergonem).
Pani doktor powiedziala mi, ze wszystko jest o.k. i ze powinnam
profilaktycznie ze wzgledu na obciazony wywiad raz w roku
kontrolowac TSH.
Jestem laikiem, ale skad w takim razie mam te przeciwciala i to jak
na moj gust jednak podwyzszone? Czy z tym sie cos robi? Czy lekarz
ma racje? Pytam dlatego, ze wlasnie te przeciwciala wydaja mi
sie "dziwne". Macie doswiadczenie, leczycie sie, zerknijcie na moje
wyniki. Czy mam udac sie do fachowca, czy moj lekarz ma jednak racje?
Aha, dodam moze, ze mam 29 lat i jedna ciaze za soba (ciaza od 12
tyg. zagrozona przedwczesnym porodem, donoszona do 36 tc dzieki
lekom).
Dziekuje i pozdrawiam.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,77863179,77863179,Czy_to_jest_wlasciwe_podejscie_lekarza_.html




 
 
Podobne
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates