TSH FT4 co to oznacza

Strona startowa
Swiat marzeń skromnych dziewczyn Ich liebe dich Bill...Ich liebe ...
 

Temat: Hashimoto a poronienia
" />Witaj,
Wysoki poziom TPO nie ma wpływu na zajscie w ciąże. Jesli jednak ma hashimoto spowoduje nadczynnosci to wowczas mogę być problemy z ciażą, ale bardziej z jej donoszeniem, a nie zajsciem.
Musisz przede wszystkich zbadac poziom tarczycy: TSH, FT3, FT4 plus usg czy nie ma guzków na tarczycy.
pozdrawiam. E
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=51595



Temat: 5 IUI, teraz IVF, czy konieczny kariotyp?
" />Witam.
Jestem po 5 nieudanych inseminacjach. Podczas laparoskopii stwierdzono zrosty miernie nasilone w zatoce Douglasa oraz ogniska ciemnobrunatne na otrzewnej(ASF I) , jajowody drożne badania hormonalne
Estradiol <20,0 pg/ml
FSH 10.0 mlU/ml
LH 8,68 mlU/ml badania 3 dc
PROGESTERON 8,84 ng/ml 18 dc
PROLAKTYNA 8,23 ng/ml 22 dc
TSH 1.74 ulU/ml
FT4 1,31 ng/dl
FT3 3,2 pg/ml
nasienie męża przed preparatyką: po preparatyce
obj. 3 ml 1 ml
koncentracja 58% 57%
wsp.TOMO 74,8 39,9
ruchliwosc:
A 14%
B 29% 70,0%
C 16%
D 41%
stymulowana byłam 3 x clo i ovitrelle i 2x femara i ovitrelle pecherzyki rosły i pękały endometrium prawidłowe.
Nie wiem co robić w obecnej chwili rozważamy in vitro prowadzący lekarz zalecił nam wykonanie kariotypu czy to jest konieczne in vitro ma być przeprowadzone bez wyciszania jajników.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=71089


Temat: Przeciwciała tarczycowe.
" />
">Panie doktorze od roku staramy się o dziecko ,bez efektu. Mój lekarz prowadzący skierowal mnie na badania hormonalne,po których wyszło ,że mam hiperprolaktynemie czynnościową,która zaburzala moj cykl.Objawiało sie to brakiem owulacji i niedomogą fazy lutealnej.Od tego cyklu przyjmuję bromergon w dawce 2x po 1 tabl.Następnym badaniem bylo oznaczenie hormonów tarczycy.TSH wyszło 3.8 FT3 I FT4 w normie,ale kilka razy zdarzolo mi się już robić badanie TSh i mialam zawsze graniczne wyniki(4,0 4,3).To skłoniło mnie do wykonania przeciwcial tarczycowych żeby wykluczyc subkliniczną niedoczynność tarczycy i przewlekłe zapalenie tarczycy Hashimoto.Wynik niestety jest zły p/ciała anty TPo 353,8 ,a norma do 34.Przepaszam za tak długi wstęp ,a moje pytanie brzmi czy same przeciwciała są wskazaniem do leczenia i czy podpowiedziałby mi Pan Doktor do jakiego specjalisty lepiej się udać do endokrynologa czy ginekologa-endokrynologa.?

Z góry dziekuję za odpowiedź.Z poważaniem Gugzi
W takiej sytuacji warto zasięgnąć opinii endokrynologa on powinien ustalic dalsze postępowania Njaczęsciej jest to obserwacja Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=31233


Temat: Interpretacja badań
" />Wyniki z 3 dc
TARCZYCA
TSH 1,24 ulU/ml (n: 0,25-5)
FT3 4.81 pmol/l (n: 4-8,3)
FT4 12,83 pmol/l (n: 9-20)

LH 6,58 Norma 1,5-8 mlU/ml
FSH 6,43 Norma 2,9-12 mlU/ml
Estradiol 28,94 Norma 22-417pq/ml

i tu pytanie czy Estradiol nie jest z niski (moja endokrynolog powiedziała ze jest sporo z niski)? Czy powtórzyć badanie w okresie okoloowulacyjnym?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=17343


Temat: Niski poziom TSH
" />Panie Doktorze,

dziś kończy mi się 8 tydzień ciąży. 29 grudnia badałam hormony tarczycy i wyniki są następujące: TSH 0.35 (norma 0,4-4,0) oraz FT4 1,35 (norma 0,8-1,9).
Jednocześnie od 16 roku życia mam powiększone wole tarczycowe, ale nic poza tym. Cały czas otrzymuję jod, od kilku lat tylko jodid 100, a od grudnia 200.
Zaniepokoił mnie ten niższy od normy poziom TSH, a wizytę u lekarza mam dopiero 9 stycznia. Czy czegoś mogę się obawiać?

Z poważaniem
Maśka
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=11274


Temat: Wysoka prolaktyna
" />poziom prolaktyny w 3dniu cyklu 63,96 ng/ml
poziom prolaktyny w godzinę po zażyciu tab. 117 ng/ml
poziom progesteronu 0,67 ng/ml
poziom FT4 1,25 ng/dl
poziom FT3 3,38 pg/ml
poziom TSH 4,34

Od 7 miesięcy leczę sie lakami hormonalnymi mającymi obniżyć poziom prolaktyny. Najpierw stsosowałam bromergon,potem ergolaktyne jednak czułam się po nich fatlnie aż trafiłam na norprolac (tyle że bardzo drogi).Aktualnie 3 miesiąc zażywam parlodel. Czuję się po nim w miarę dobrze.
Chciałabym zapytać, czy w trakcie leczenia możliwe są bóle jajników które towarzyszą mi już drugi cykl???
3 miesiące temu byłam u lek.ginekologa, gdyż miałam silne upławy i bóle, na co on stwierdził, że to pozytywny objaw bo jajniki budzą się do życia
Czy w tej sytuacji możliwe jest już zajście w ciąże i czy ewentualna ciąża mogłaby zbić poziom prolaktyny skutecznie, na stałe,bo słyszałam, że ciąża jest często wskazana ze wzg na zmiany które powoduje w organiźmie.
Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=27856


Temat: Ciaza pozamaciczna i co dalej
" />W wyniku inseminacji (+CLO) zaszlam w ciaze, ktora okazala sie pozamaciczna. W trakcie laparoskopii natrafiono na miesniaki i wymagana byla laparotomia. Oba jajowody zostaly jednak uratowane. Badanie HSG, wykonane 3 m-ce po operacji wykazalo droznosc obu jajowodow (taki sam wynik badania przed inseminacja). Teraz lekarz proponuje kolejna/e inseminacje a w razie niepowodzenia in vitro. Prosze o porade, czy powinnam wykonac jeszcze jakies dodatkowe badania. Do tej pory mialam robione tylko HSG i HSC (opis patologi: ujscia jajowodow reaktywne, przepuszczaja gaz przy cisnieniu pow. 100mmhg, reszta prawidlowa), prolaktyna 8,27 TSH 1,76 fT4 1,01.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=8978


Temat: Proszę o opinię
" />Cześć dziewczyny, jestem tutaj nowa, ale chcę się z Wami podzielić moimi uwagami. Jestem po dwóch poronieniach, mój lekarz szybko doszedł do tego że przyczyną jest zbyt wysoka prolaktyna. Wykluczył (po rezonansie ) guza przysadki. Mój wynik 39,2 ng/ml, po MTC 1 godz. 261,0 ng/ml. Po miesiącu leczenia norprolakiem (trochę drogi) mój wynik 2,1 ng/ml.
Jednak mnie niepokoją inne wyniki: TSH 3,74 mlU/ml, FT4 1,1 ng/ml.
wykonane w 20 d.c.
Proszę napiszcie co o tym sądzicie.
Dzięki i pozdrowienia.
Mycha.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=6440


Temat: kto wie cpo co robi sie test z metoklopramidem
" />jeszcze raz dzieki super sie z toba rozmawia tyle rzeczy masz poukladane .
jestes jak encyklopedia a teraz ,otoz mam te badania juz dawno robione i to prze roznych lekarzy
ft4 15,2pmol/l nie wiem czy dobrze napisalam jednostki
tsh 1,8 mn/l
troche pozniej to samo badanie inny lekarz tsh1,0
jeszcze pozniej to samo 1,3
ft4 1,1 ng/100ml
i znow inny lekarz
FSH 3,8 nastepne FSH 4,8
zupelnie ostanie FSH TO WYNIK 1,77mIU/ml
teraz biore 2 tabletki parlodelu czyli 2x 2,5 mg na noc inaczej udusilabym sie ja reaguje na parlodel zatkanym nosem i zbednymi kilogramami
duze pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=5951


Temat: endokrynolog
" />Ginekolog skierował mnie do endokrynologa na podstawie moich wyników prolaktyny - po 5 miesiacach brania bromergonu nastąpił u mnie trzykrotny wzrost PRL, TSH badałam dwa razy - 1 wynik 3,4 a drugi 1,7 (norma do 4). Lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy.
Mam pytanie - czy przed wizytą u endokrynologa należałoby wykonać jeszcze ft3 i ft4? I czy faktycznie moje wyniki sugeruja niedoczynność tarczycy?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=16216


Temat: wykryto ślady krwi w moczu.
" />Z racji na zaistniały fakt, iż mój lekarz jest na dwutygodniowym urlopie bardzo proszę o sprecyzowanie moich wyników badań. Najbardziej niepokoi mnie ślad krwi w moczu oraz flora bakteryjna w osadzie moczu. Jakie mam poczynić dalsze badania, czy to coś poważnego co może przyczynić się do sytuacji, iż nie mogę zajść w upragnioną ciążę?

3dc: FSH: 3,92 mlU/ml, LH: 2,96 mlU/ml, Estriadol: 32,43 pg/ml, Testosteron: 1,05 ng/ml, PRL: 352,7 ulU/ml

14dc: FT3:6,0 pmol/l, FT4: 13,5 pmol/l, TSH: 0,771 ulU/ml, PRL: 10,20 ng/ml, PRL po 60 minut: 103,60
BIOCHEMIA: Glukoza: 94 mg/dl, ALT: 23 U/L, AST: 19U/L
Mocz badanie ogólne z osadem:
Ciężar właściwy moczy – 1.030 g/ml
Ph moczu – 5.5
Białko w moczu – nie stwierdzono
Glukoza w moczu – nie stwierdzono
Urobilinogen w moczu – w normie
Ciała ketonowe w moczu – nie stwierdzono
Azotyny w moczu – nie wykryto
Krew w moczu – ślad /14dc./
Leukocyty w moczu – nie stwierdzono
Nabłonki w osadzie moczu
Leukocyty w osadzie moczu – 0-1-2 wpw
Erytrocyty w osadzie moczu – 0-1-1 wpw
Wałeczki w osadzie moczu – nie stwierdzono
Osady nieuorganizowane w osadzie moczu – nie stwierdzono
Flora bakteryjna w osadzie moczu – liczna
Śluz w osadzie moczu – dość obfity.
Może to jakaś poważna infekcja?
Z poważaniem.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=22969


Temat: przeciwciała tarczycowe
" />Amelio, ja tez mam przeciwciala tarczycy. Przeciwciala nie sa bezposrednio przyczyna poronien tylko praca twojej tarczycy ( niedoczynnosc albo nadczynnosc). Wazne jest okreslenie TSH oraz FT3 i FT4.
Najnowsze studia badan tarczycy zalecaja u kobiet starajacych sie o dziecko wartosc TSH w granicach (0,5-1,0). Wiekszosc lekarzy trzyma sie starych bardzo zawyzonych norm i ciezko jest ich przekonac o przypisanie hormonow tarczycy w razie ich lekkiego niedoboru.
Ja jestem tego zywym przykladem. Gdybym wiedziala wczesniej o tym to moze bym nie potrzebowala 5 icis ale naszczescie mam zdrowego syna i staram sie teraz o rodzenstwo dla niego.

Przeciwciala mozna zredukowac biorac dziennie dawke selen 200 mikrogramm ( bedac w ciazy dawke nalezy zredukowac, najlepiej skonsultowac sie z lekarzem)

Napisz jakie przeciw ciala masz
Choroba haszimoto? czy raczej typ Basedow?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=5566


Temat: Wysokie Tsh a wczesna ciaza???
" />Szanowny Panie Doktorze czy na etapie 4tyg ciazy majac wynik tsh 7,50 moglam zaszkodzic dzieciaczkowi czy jak zaczelam brac na poczatku 5tyg ciazy euthyrox i tsh sie zmniejsza to czy teraz jest dobrze ,czy te pierwsze tygodnie dni wlasciwie ciazy mogly zaszkodzic cos mimo iz ft4 bylo w normie 1,17?Dodam iz tsh tak podskoczylo w ciazy bo wczesnie bylo 1,4 i bralam 25euthyroxu,po pozytywnym tescie ciazowym nie bralam tydzien leku i tak podskoczylo.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=57982


Temat: Obfita miesiączka w trzech kolejnych cyklach po poronieniu?!
" />Witam,
w połowie czerwca (po 15. miesiącach starań o dziecko) miałam łyżeczkowanie w 10tc. (puste jajo plodowe) krwawiłam wtedy 7dni a 6dni miałam obfite plamienie z bardzo mocnymi skurczami brzucha powodującymi, że zwijałam sie z bólu. W lipcu pierwszą miesiączkę po poronieniu miałam 6dniową+2 dni plamienia. W sierpniu długość miesiączki: 4 dni+2 dni plamienia. Wrzesień: 4dni krwawienia+2dni plamienia. Te trzy miesiączki jeśli chodzi o długość można by było uznać za prawidłowe, tylko niepokoi mnie fakt, że w drugim/ trzecim dniu miesiączki (w lipcu, sierpniu i wrześniu) miałam bardzo obfite krwawienie powodujące, iż musiałam zmieniać podpaskę nieraz co 20-30min. Dziennie wychodziło ok 10-12 podpasek. Nie wspominając o tym, że np po wstaniu z łóżka musiałam biec szybko do łazienki i po drodze (1metr:) ) "zalewam krwią" wszystkie dywaniki. Jest to dla mnie duży dyskomfort i szczęście w nieszczęściu, że nie pracuję, bo w domu w tych dniach swój czas spędzam prawie tylko w łazience i boję się wychodzić z domu. A w czasie trwania okresu mam mocne skurcze, ktorych nie miałam przed poronieniem.

1. Czym może być to spowodowane i co powinnam robić?
2. Chciałabym zbadać poziom hormonów tarczycy w związku z problemami z zajsciem w ciąże i poronieniem, proszę mi napisać jakie hormony powinnam zbadać (czytałam, że powinno się badać TSH, cholesterol, T3, T4, FT3 i FT4, czy wszystkie 6 powinno się zbadać)?
3. Czy powinnam zrobić jakieś badania kontrolne i kiedy po poronieniu? Mój ginekolog nic mi nie wspomniał o tym
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=50498




 
 
Podobne
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates