TSH FSH

Strona startowa
Swiat marzeń skromnych dziewczyn Ich liebe dich Bill...Ich liebe ...
 

Temat: Wynik badania usg
" />Opis badania: (wykonane w 8 dniu cyklu)

Jama macicy pusta.
Endometrium 5 mm.
Trzon macicy w przodozgięciu dł. 44 mm; skierowany ku stronie lewej.
Myometrium b/z.
Jajnik prawy 21*22 mm z pęcherzykiem dominującym śr. 10 mm.
Jajnik lewy rozmiar j.w. z pęcherzykami o śr. 9 mm.
Tworów patologicznych w rzucie przydatków nie uwidoczniono.
Płynu w zatoce Douglasa nie stwierdzono.

Panie Doktorze, co Pan sądzi o tym wyniku badania usg?

Badania hormonów: (3 dzień cyklu)
prolaktyna 16,73 ng/ml
prl/mtc 233,12 ng/ml
estradiol 52 pg/ml
fsh 5,95 MLu/ML
LH 2,73 MLu/ML
tsh 1,97 uIU/ml

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=6820



Temat: Wyniki badań - hormony
" />Witam,
W lutym lekarz zlecił mi poniższe badania.
Oto wyniki w 2dc.:
PRL: 25,8 ng/ml
FSH 5,3 mlU/ml
LH 5,0 mlU/ml
P 1,0 ng/ml
T 0,4 ng/ml
INHIBIN B 47,9 pg/ml
Jako, że PRL była zbyt wysoka zrobiłam jeszcze TSH i wyszło 5,08 mlU/ml.
Po konsultacji z endokrynologiem (specem od tarczycy) powtórzyłam badanie w innym laboratorium i wynik był 2,3. Lekarz orzekł, że poprzedni wynik to błąd? Czy jest możliwa aż taka różnica?. Jako, że badania robiłam już dawno temu powtórzyłam teraz w 21dc prolaktynę (12,6 ng.ml) i progesteron (0,31 ng/ml). Czy PRL jes zależna od dnia cyklu? Czy progesteron w 21dc jest w normie? Co to znaczy faza folikularna i lutealna?
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=17076


Temat: hormonki jeszcze raz
" />Szanowny Panie Doktorze
Dziekuje za szybką odpowiedź na pytanie:


--------------------------------------------------------------------------------

Panie Doktorze!
Bardzo prosze o interpretacje moich wyników badań hormonków
Mam podejrzenie że prl jest za duża choć i tak rok temu było aż 26 ng/ml
oto one:
5 d.c.
fsh:4,08
lH:1,0
E2:15
15d.c. 4 po owulacji
lH:11
E-2:182
PRL:19
cykl trwał 24 dni
czy wskazane byłoby badanie z obciążeniem metoklopramidem?

Dziękuje z góry za odpowiedź!
Aleksandra.
_________________
aladyn

ale dziś dostałam badania hormonów tarczycy i są one chyba b.złe
Czy mógłby Pan je zinterpretować?
TSH-1,4
FT4-4,97
FT3-9,89
Bardzo prosze o odpowiedź!
Aleksandra.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=9839


Temat: skąpe miesiączki
" />Od pół roku gdzieś zauważyłam, że mam coraz bardziej skąpe miesiączki ( ostatanie to juz 2-2,5 dnia tylko ). Proces jest jakby postępujący, a towarzyszy temu jak zwykle cienkie endometrium - obecnie max 6,5mm w czasie owulacji. Moje endometrium nigdy nie było rewelacyjne , ale te 8-8,5 mm zwykle było, a teraz to już dramat jakiś. Przebadałam hormony tarczycy 3 razy:
1)
TSH 0,3 (0,49-4,79)

2)
TSH 1,1(0,4-4,0)
FT3 2,87(1,5 -4,1)
FT4 1,35(0,8 - 1,9)

3)
TSH 0,919 (0,4-4,0)
FT3 1,93 (1,5 -4,1)
FT4 1,16 (0,8 - 1,9)
Badania były robione w odstępach 2-3 dniowych
W wyniku USG tarczycy - torbielka 3mm , nie do leczenia , wskakazania - powtózyć badanie za rok

Zrobiłam badanie hormonów 3dc:
FSH 5,47 (2,8-11,3)
LH 2,74 (1,1-11,6)
PRL 136 (40-530)

Mam na pewno zrosty w macicy, bo tak mi powiedział lekarz w trakcie CC, które miałam 3 lata temu. 2 lata temu jednak moje miesiączki były normalne , a endometrium zdecydowanie grubsze , bo 8,5 mm - praktycznie w każdym cyklu - a monitorowałam ich conajmniej 5-6.

Co może być powodem takiego "pogorszenia " i jakie badanie jeszcze mogę zrobić?

Będę wdzięczna za odpowiedz
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39301


Temat: Interpretacja badań
" />Wyniki z 3 dc
TARCZYCA
TSH 1,24 ulU/ml (n: 0,25-5)
FT3 4.81 pmol/l (n: 4-8,3)
FT4 12,83 pmol/l (n: 9-20)

LH 6,58 Norma 1,5-8 mlU/ml
FSH 6,43 Norma 2,9-12 mlU/ml
Estradiol 28,94 Norma 22-417pq/ml

i tu pytanie czy Estradiol nie jest z niski (moja endokrynolog powiedziała ze jest sporo z niski)? Czy powtórzyć badanie w okresie okoloowulacyjnym?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=17343


Temat: wyniki hormonalne
" />
">witam, prosze uprzejmie o interpretacje wynikow.

DHEA SO4 196
FT 4
TSH 3GENER 0,518
SHBG 103
P.CIALA ANTY TPO <10
PRL 0 MIN 207
PRL 60 MIN 2840
LH 7,83
FSH 10,5
ESTRADIOL 59,5
TESTOSTERON 1,03

badanie przeprowadzono w 2 dniu cyklu, staramy sie o dzidziusia od prawie roku./..

wiem ze podobnych pytan ma Pan mnostwo, prosze jednak wziac pod uwage moje dalekie zamieszkanie (belgia) i niemoznosc rozmowy z lekarzem w pelnym rozumieniu....dziekuje bardzo
Nie można interpretowac wyników bez wiedzy o pacjentce wiek miesiaczki inne dane z badania nawet nie znam jednostek w jakich były one podwanae. Troche podwyższone jest FSH ale tak jak powiedzilem nalezy to interpretowac razem z obrazem klinicznym Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=33516


Temat: LUF syndrom
" />Panie Doktorze,
Z tego co się zorientowałam to LUF syndrom to zespół niepękających i niedojrzałych pęcherzyków. Nie związany z PCO.
Jak się postępuje w przypadku LUF, jeśli pęcherzyki rosną same (nie trzeba ich stymulować) osiągają wielkość 25 a czasem 40 mm i po podaniu pregnylu nie pękają ( cztery cykle z pregnylem bez pęknięcia-progesteron w granicach 2,55 w 22 dc).
Moje wyniki: w 3 dc
LH - 4,96
FSH - 3,96
TSH - 0,869
PRL - 5,5 (oraz 11 w innym cyklu)
estradiol - w środku cyku 10dc - 434 pg/ml (norma: 34-400)
LH - w środku cyklu 10dc - 17,76 (norma: 17-77)
1. Jeśli byłyby to niewartościowe pęcherzyki to chyba estradiol byłby niski? (na usg widać wzgórek jajonośny)
2. Czy podwyższony estradiol o czymś świadczy?
3. Czy rozpocząć stymulację clostylbegytem?
4. Kiedy zacząć myśleć o in vitro?
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=21783


Temat: brak miesiączki po łyżeczkowaniu
" />Po podwójnym łyżeczkowaniu sama nie miesiączkuję (minęło 6 miesięcy od łyżeczkowania). Po podaniu estrofemu+orgametril dostałam miesiączkę, dość skąpą, pozniej bralam jeszcze cilest (1 miesiąc), a teraz bylam na cyklu naturalnym (cykl monitorowany). Badania hormonów 3 dzien cyklu FSH - 6,6 mlu/ml, LH 2,6 mlu/ml, Prolaktyna - 14 ng/ml (norma 5,18-26,53), TSH 1,6 (norma 0,35-4,94). W 17 dniu cyklu USG z przepływami w tetnicach macicznych (tetnica prawa 1,6, tetnica lewa -2,5), jeden pecherzyk wielkosci 22 mm, endometrium 5,5 mm. W lewej czesci torbiel okolojajnikowa wielkosci 12 mm. To moje endometrium po lyzeczkowaniu jest caly czas bardzo male. Estradiol robiony w 24 dniu cyklu - 144. Poniewaz lekarz powiedzial, ze miesiaczki raczej nie bedzie dostalam luteine i po luteinie miesiaczka sie wywolala. Jeden lekarz powiedzial, ze musze miec histeroskopie, drugi zas ze powinnam brac estrofem + orgametril przez 3 cykle. Nie wiem co powinnam robic, nie mam ustalonej strategii, chcialabym w przyszlosci starac sie o dziecko, a nie wiem czy mam szanse. Bardzo prosze o opinie na ten temat.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=55645


Temat: poszę o radę i interpretację wyników
" />Mam 29 lat niedoczynność tarczycy leczona od 2 lat 3 m-ce temu TSH 0,76 zmniejszono mi dawkę leku i podskoczyło do 4,30 po czym zwiększono mi dawkę Euthryloxu do 125 , poz za duża tym prolaktyna 28,2 od tygodnia biorę bromegon 1,2 tabl.wieczorem przez około 2 m-ce
A to wyniki męża 36 lat:
nasienie: objętość 6,9 ml - liczba plemników 55,9 ml,ph - 8,9
ruchliwość: A- 4%,B- 21%,C- 15%, D- 60 %
morfologia: prawidłowe 75%,patologiczne 25%
leukocyty< 1,0 ml
hormony męża: TSH-2,20, testosteron- 17,2 , FSH- 18,6 ,prolaktyna-7,9
Na razie mąż bierze antybiotyki na zalecznoe ewentualnie pozaostałych ognisk zapalnych oraz witaminy Salfazin, A+E,PP
Bardzo prosze o interpretacje wyników, radę i opinie czy będziemy mieli dziecko- Agata
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=34908


Temat: Czy dobra kuracja???
" />Witam Panie Doktorze

Jestem po 3 poronieniach. Cykle nieregularne. Co do badań, to wszystkie powychodziły dobrze.

Ja: hormony ok (estradiol II, progesteron, testosteron, fsh, lh, DHEA-SO4, SHBG, prolaktyna), toxoplazmoza ok, chlamydia ok, ureaplasma ok, mycoplasma ok, wymaz bakteriologiczny+mykologia ok, cytologia ok, glukoza dwustopniowa ok, histeroskopia ok, kariotypy ok, p/c przeciw kardiolipinie ok, ANA2 ok, p/c przeciw plemnikom ok, tsh ok, próby wątrobowe ok, wirus zapalenia wątroby typ c i typ b ok, morfologia ok.
Mąż: seminogram ok.

Aktualnie lekarz zalecił mi duphaston (2x1 od 16 do 25 dc) i clostilbegyt (1x 1/2 od 3 do 7 dc). W czasie ostatniego cyklu mnie mdliło i wogóle nie za dobrze się czułam (ciąża wykluczona). Zastanawiam się, czy powinnam zażywać ten duphaston, czy może lepiej go zamienić na inny lek? Zamiast normalnego okresu miałam plamienie i jednodniowe skąpe krwawienie. Wcześniej przez 6 m-cy brałam sam duphaston (2x1/2 od 15 do 22 dc) i z cyklu na cykl było coraz gorzej - najpierw plamienia przed miesiączką, a potem plamienia w trakcie cyklu. Skończyło się na tym, że po 2 tygodniach dostałam ponownie miesiączkę - stąd moje obawy teraz. Czy może mi Pan coś doradzić Panie Doktorze?
Z góry dziękuję za poświęcony mi czas

Z poważaniem,
Emilia
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=68335


Temat: Problemy z zajściem w ciąże.
" />Dzień dobry!
Mam 33 lata a mój mąż 27. Od dwóch lat staramy się o dziecko, ale jak narazie bezskutecznie. Od wieku dojrzewania mam problem z regularną miesiączką. Od 5 lat zażywam lek o nazwie luteina wywołujący miesiączkę. Na 100 procent nie wiem czy mam owulacje. Przed rokiem miałam 2 inseminacje, ale bez pozytywnego rezultatu. Wtedy wiem,że byłam stymulowana puregonem.
Dzisiaj odebrałam wyniki badań FSH wynik w surowicy 18,4 oraz ESTRADIOL wynik w surowicy 54,6. Te badania robione były w 4 dniu cyklu. Miałam również wykonane badanie na hormony tarczycy i oto wynik: FT4 (0.70-1.48) [ng/dl] 0.98 oraz TSH (0.35-4.94) [ulU/ml].Rok temu miałam również histeroskopie diagnostyczną i wynijk jest następujący: dno jamy macicy wydaje się być bardziej wklęsłe, co może sugerować macicę łukowatą.Endometrium w fazie proliferacyjnej.Mam nadzieję,że bedzie to pomocne. Aktualnie jestem pod opieką lekarza w Katowicach i on stwierdził, że podejrzewa u mnie przedwczesny przekwit.
Mąż miał robione badanie nasienia i oto jego wyniki:
Ocena makroskopowa nasienia:
Czas upłynnienia (min) 25
objętość 4,0
pH 7,9
kolor bialawy

OCENA MIKROSKOPOWA NASIENIA
leukocyty <1,0
liczba plemników 57,0
% plemników o ruchu postępowym 60
ruchliwość plemników kategorii a 20
kategorii b 40
kategorii c 10
kategorii d 30
żywotność plemników test eozynowy 85
plemniki o prawidłowej budowie morfologicznej(%) 17.

Za udzielenie odpowiedzi z góry dziękuje.
krzyska[/b]
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=51724


Temat: przeciwciała tarczycowe
" />Lucri zbadaj FT4 (T4), bo dopiero na tej podstawie można określić, czy masz jakiś problem z tarczycą. Dobrze jest też zrobić badanie na przeciwciała przeciwko tarczycy anty-TPO i anty-TP, bo ich obecność może powodować poronienia. Jakby coś nie było w normie to idź do dobrego endokrynologa, bo uwierz mi ginekolodzy się nie znają na tarczycy. Mają tylko podstawowe widomości. Wiem, co mowię, bo sama sie leczę na niedoczynność, a jestem w 22 tyg. ciąży. Większość lekarzy sama przyznaje, że nie ma doświadczenia w tym kierunku. A tak, czy inaczej warto sie upewnić, że z tarczycą jest OK, bo jej wpływ na możliwość zajścia w ciążę i jej przebieg jest ogromny. A często jest ciężko zdiagnozować tą chorobę. Sama bym nie pomyślała, że mam chorą tarczycę. Moją chorobę odkrył ginekolog, u ktorego się leczyłam na niepłodność (lekarz o ogromnej wiedzy i sukcesach w leczeniu). Stwierdził to na podstawie tego, że na początku cylku miałam niskie LH i wyższe FSH (powinno też być niższe). Ponoć obecność przeciwciał p/o taczycy powoduję zaburzenie tej proporcji. Okazało się, że ilość przeciwciał u mnie przekraczała ponad 20-tokrotnie górną granicę. FT4 było w gornej granicy a TSH lekko przekroczone. Miałam mieć inseminację, ale lekarz wstrzymał się z tym do czasu ustabilizowania sytuacji z tarczycą i skierował mnie do endokrynolaoga. Poczekłam te 2 miesiące, podleczyłam się i udało się. Teraz muszę przyjmować leki i kontrolowac tarczycę, ale za to jestem spokojna. Czego i Tobie życzę.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=5566


Temat: pózny wiek - szansa na ciaze
" />Panie doktorze, pozwolę sobie zadać jeszcze pytanie. Czy w takim razie ma sens pójście na hsg? Jeśli drożnośc jajowodów nijak sie ma do in vitro? Jajeczkuje sama co miesiąc, ciałko żółte sie pojawia (cykle monitorowane).Moja lekarka powiedziała,że po hsg ewentulanie jeszcze ze 2 cykle próbować, potem inseminacja i dopiero in vitro.= wydłuża czas. Moja mama zaszła w ciążę w 41 roku zycia naturalnie, wtedy to było coś:). Na razie przechodze silny stres, drugi miesiąc walczę Dalacinem C z bakteriami, teraz dostałam augmentin, jesli posiew dalej zły to kolejny miesiąc leczenia, żeby zdążyć po jednej z miesiączek na hsg. Jesli bakterie gdzies tam krążą we mnie i znowu sie namnożą to przed in vitro kolejne wybijanie:, być może znowu dwa miesiące. Szkoda czasu?

Panie doktorze, jeszcze pozwolę sobie wklepać wyniki:
TSH 2,29
FSH 7 w 2008 roku, a w styczniu 2009 o dziwo 5 , teraz znowu 7
prolaktyna 28, poprzedni wynik 27, a w styczniu 2009 16.
testosteron 0,31
PTT 30
Endometrium jednorodne, szer. 6mm, jajniki prawidlowe
mąż ma bardzo odbre parametry nasienia
z poważaniem, Kunegunda
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=66716


Temat: Prośba o interpretację wyników
" />Bardzo proszę o interpretację wyników:

Zrobiłam badania w 2- dniu cyklu:
FSH - 4.3 mIU/ml
LH - 4.4 mIU/ml
Estradiol - <20 pg/ml
SHBG - 53.3 nmol/l
DHEAS04 - 365 ug/dl
kortyzol - 459 nmol/l
androstendion - 4.0 ng/ml
testosteron - 1.52 nmol/l
TSH - 0.964 uIU/mL
FT3 - 2.7 pg/ml
FT4 - 1.6 ng/dl

12 dc zbadałam prolaktynę - 9 ng/ml

13 i 14 dc miałam pozytywny wynik testu owulacyjnego

Sadziłam że mam owu. 8 dni po domniemanej owu czyli 23 dc zrobiłam badania i wyszło mi tak:

Estradiol - 228 pg/ml
FSH - 10.3 mIU/ml
LH - 76.9 mIU/ml
progesteron - 1.4 ng/ml

Nic z tego nie rozumiem, sądziłam, że mam owu około 14 dc, a wynika z tego, ze nie. Od roku mam długaśne cykle mac 55 dni dwa ostanie 40 dniowe.

Jakie jeszcze badania zrobić i jakich dnaich cyklu aby obraz był pełny??

Czy wynik androstendionu jest niepokojący i może być powodem braku ciązy przy staraniach od roku (czyli od kiedy zaczęły się długie cykle)??
Dlaczego lekarze zlecają badania hormonów 2-4 dc skoro wyniki nie mogą być odniesione do zadnej z faz cyklu podawanych jako normy tj. folikularna lub lutealna??
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=27060




 
 
Podobne
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates