TSH 3.4 a zajścia w ciążę

Strona startowa
Swiat marzeń skromnych dziewczyn Ich liebe dich Bill...Ich liebe ...
 

Temat: ginekolog-położnik (witam ponownie)
Jeśli badanie prolaktyny wykonywałaś po zakończeniu Castangusa jasno wynika, że
był to lek za słaby, bo wynik jest powyżej górnej granicy normy, jeśli przed
kuracją prolaktyne trzeba powtórzyć. Na jakiej podstawie zdiagnozowano u Ciebie
PCOS? Wydaje mi sie że powinnas wykonać jeszcze LH,FSH, TSH, fT3, fT4, estriol,
progesteron oraz usg, a wówczas jeśli potwierdzi się PCOS dodatkowo DHEA-S oraz
insulinooporność. Dopiero po wynikach takich badań można coś powiedzieć o
przyczynach niemożności zajścia w ciążę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,25337697,25337697,ginekolog_poloznik_witam_ponownie_.html



Temat: wynik TSH co oznacza nadczynność?
Witaj
Dziękuję Ci bardzo za jane wytłumaczenie problemu
Już od 2 lat miałam zawsze problem z wysoką prolaktyną.Sama sobie ją
kontrolowałam właśnie między 20-22 dc.Lekarz przepisywał mi bromergon i po 3
miesiącach udało się zajść w ciążę.ale niestety i 1 i 2 ciąża w 7
tyg.zakończyła się niepowodzeniem.Poroniłam 13.10 więc 2 miesiące temu.Byłam na
kontroli u lekarza i mam ogromny torbiel wielkośći 55mmm.więc jeszcze dodatkowy
problem.A o ten hormon TSH dowiedziałam się z formu bo lekarz mi nie polecił
tego badania i sama poszłam do lab.Zrobiłam też więcej badań takich
jak:chlamydia,ueraplasma,toksoplazmoza,różyczka i cytomegalia i te mam w
porządku.Nie wiem czy jeszcze coś dokompletować?Pozdrawiam cieplutko
Mirinda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,33016415,33016415,wynik_TSH_co_oznacza_nadczynnosc_.html


Temat: podwyższone TSH i prolaktyna powodem poronień?
podwyższone TSH i prolaktyna powodem poronień?
W związku z niemożnością zajścia w ciąże ponad pół roku mój lekarz zlecił
badania m.in TSH i prolaktynę. zrobiłam w 21 dniu cyklu i wyszły podwyższone
TSH 6 ulU/ mL prolaktyna 37 ng/ml, po paru dniach okazało się że jestem w
ciąży więc myślałam że jest to spowodowane właśnie ciąża. niestety poroniłam
w 5 tygodniu. Czy to możliwe że te podwyższone wyniki mogłybyć tego powodem?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,19244785,19244785,podwyzszone_TSH_i_prolaktyna_powodem_poronien_.html


Temat: ZA WYSOKA PROLAKTYNA - JAKIE LECZENIE, JAK DŁUGO?
ZA WYSOKA PROLAKTYNA - JAKIE LECZENIE, JAK DŁUGO?
Kochane starajace się dziewczyny. I te, które swój upragniony cel juz
osiagnęły
Moja koleżanka prosi mnie o pomoc: Stara sie już z rok o dziecko, nie może
zajść w ciażę - niby wszystko ok, ale w końcu zrobiła badania.
Oto co wyszło: TSH - 0,699mLU/I (min 0,4; max 4,0),
Prolaktyna 0 min.:1196mLU/I (min 95; max 530),
Prolaktyna 60 min.: 7481mLU/I (min 95; max 530)

Moje pytanie jak w temacie, poza tym jak widzicie ich szanse. Ona ma wizytę
za dobrych naście dni, a chciałam ją trochę uspokoić.
Pewnie trzeba brać jakieś leki na zbicieprolaktyny, prawda? Ciekawe jak długo
i co potem?

Dziękuję z góry za pomoc
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,17270594,17270594,ZA_WYSOKA_PROLAKTYNA_JAKIE_LECZENIE_JAK_DLUGO_.html


Temat: Nadczynność a starania
ze mną jest troche inna sprawa a mianowicie wszystkie badania do tej
pory miałam w normach, żadnych objawów łacznie z wykonanym USG ktore nie
wykazało zadnych nieprawidlowosci, ale jako iz zamierzam ( no juz sie starm)
zajść w ciążę mój Ginekolog stwierdził że nie zaszkodzi podnieść troche TSH bo
mam 0,54 przy normie 0,47-5,00. Tak wiec od 17 lipca przepisał mi Euthyrox w
dawce 0,25 dziennie na " podniesienie" TSH, więc z czystej ciekawości po 1,5
miesiąca stosowania chciałam sprawdzić jak to wzrasta ( bo mowil że powolutko
to będzie roslo) a tymczasem to sie obniżyło
TSH 0,2604 ( 0,3500-4,900)
Ft4 1,07 ( 0,70-1,48)
Ft3 2,93 ( 1,71-3,71)
wczoraj bylam w poradni tarczycowej i pani doktor stwierdzila że wszystko ok,
że tu o zadnej nadczynności nie ma mowy a spadek TSHJ spowodowany jest
Euthyroxem i ze jest to naturalna rzecz ale że mam nadal go brać.
Więc ja juz nic nie kapuje spada i że dobrze
Prosze o rade
pozdr
Juwil


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,47477919,47477919,Nadczynnosc_a_starania.html


Temat: czy to są dobre wyniki?
czy to są dobre wyniki?
na moje oko tak ale są tu osoby doświadczone, więc proszę o
potwierdzenie.
Chwile po ciąży miałam chorobę Hasimoto i co jakis czas robię
badania. Oto moje wyniki:
TSH: 2.69 ulU/mL - norma: 0.35-5.50
FT3: 3.89 pmol/l - norma: 3.5-6.50
FT4: 13.40 pmol/l - norma: 11.50-22.7.
Chcę ponownie zajść w ciążę, więc proszę o interpretacje.
Dziękuję.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106593983,106593983,czy_to_sa_dobre_wyniki_.html


Temat: Niedoczynność tarczycy a zajscie w ciążę
Niedoczynność tarczycy a zajscie w ciążę
witam ponownie, wiem ze moge na was liczyc a dreczy mnie jedna
sprawa,
otoz niedlugo chcialabym zajsc w ciaze, w tej chwili mam
niedoczynnosc tarczycy ostatni wynik TSH 3,454 ( 0,4-5,5).
2 lata temu zaczelam leczyc sie na nadczynnosc tarczycy zaczynalam
od wyniku TSH 0,005, po pol roku leczenia Thyrosanem podano mi jod,
jestem wiec 1,5 roku po podaniu jodu, teraz jestem na dawce 125 mg
Euthyroxu, nastepna wizyta i kontrola TSH w lutym, powiedzcie mi czy
jakbym teraz zaszla w ciaze jakie sa szanse na urodzenie zdrowego
dziecka i wogole donoszenie ciąży? bardzo proszę o opinie gdyz
bardzo zalezy mi na waszej opinii
z gory dziekuje!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,72870889,72870889,Niedoczynnosc_tarczycy_a_zajscie_w_ciaze.html


Temat: anty-TG powyżej normy - bardzo proszę o pomoc
Potwierdzam tylko to co napisaly poprzedniczki.
Najpierw leczenie a pozniej starania i to bedzie tylko pewnosc ze wszystko sie
powiedzie.
To co mowia lekarze od in vitro nie jest prawda.
Im nie zalezy ile razy bedziesz probowala. Za kazde Twoje in vitro i tak beda
mieli zaplacone.
Tarczyca ma bardzo duzy wplyw na zaciazenie a pozniej na donoszenie.
Jak juz bedziesz w ciazy to pamietaj zeby robic regularnie wyniki TSH, fT3 i
fT4. To bardzo wazne.
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w szczesliwym zaciazeniu.
Rosteda

Ps. Jesli tylko tarczyca jest przeszkoda w zajsciu w ciaze to po wyregulowaniu
hormonow moze sie tak zdarzyc ze in vitro bedzie niepotrzebne.
Poczytaj tez ta strone:
www.google.de/search?hl=de&rlz=1G1GGLQ_DEDE308&q=www.poronienie.pl%2Fbadania_tarczyca&btnG=Suche&meta=
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,89302161,89302161,anty_TG_powyzej_normy_bardzo_prosze_o_pomoc.html


Temat: sprostowanie dla pacjentek
TSH jest wydzielane "pulsacyjnie" raz jest większe, za 30 min znów mniejsze u zdrowych osób. Jeżeli leczymy pacjentkę z niedoczynnością tarczycy, która chce zajść w ciążę, to staramy się, żeby TSH było bliżej dolnej granicy (jak u każdej młodej osoby). Jeżeli nie stwierdzimy choroby tarczycy a TSH jest bliżej górnej granicy - nie ma jakiś specjalnych wskazań do leczenia tylko ze względu na planowanie ciąży.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,69637207,69637207,sprostowanie_dla_pacjentek.html


Temat: zle wyniki i problem z zajsciem w ciaze.
tarczyca moze miec wpływ na zajscie w ciąze bo hormony sa sprzeżone w pewien
sposob...

np jezeli TSH jest wysokie to i prolaktyna moze być za wysoka a wtedy za niski
progesteron.... i to powoduje problemy z zajsciem w ciążę lub jej
donoszeniem.... są tez i inne zależności hormonalne...

pozdrawiam

Agata
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,28718315,28718315,zle_wyniki_i_problem_z_zajsciem_w_ciaze_.html


Temat: anty-TPO nieistotne?
anty-TPO nieistotne?
Witam, mam 26 lat od początku lipca tego roku mam zdiagnozowaną niedoczynność
tarczycy, którą wykryto u mnie w trakcie badań przed planowaną ciążą, miałam
TSH=23,49 (norma 0,27-4,2)
FT3=2,99 (norma 3,95-8,30)
FT4=9,84 (norma 12,0-22,0)
anty-TG=20,10 (norma do 40)
anty-TPO= >1000 (norma do 35)
usg nic nie wykazało, jedynie powiększoną tarczycę
od tej pory zaliczyłam już wizytę u 2 endokrynologów-prywatnie i z NFZ, żeby
mieć pewność i zweryfikować diagnozę i leczenie i rzeczywiście potwierdziło
się-niedoczynność, po zapaleniu tarczycy Hashimoto, dostałam Euthyrox 75
(tydzień pół tabletki potem cała).
Oczywiście to co mnie najbardziej zainteresowało to kiedy mogę się zacząć
starać o dziecko, obydwoje stwierdzili, że po wyregulowaniu TSH, przy czym ten
prywatny mówił o przedziale 1-2 a ten drugi, że ma być w normie.
Zapytałam o przeciwciała, mając za sobą wiele przeczytanych na tym forum
postów i obydwoje zgodnie twierdzili, że przeciwciała anty-TPO nie mają wpływu
na zajście w ciążę, gdyż atakuja one jedynie tarczycę a moja jest i tak już
zniszczona, kazali mi się nie przejmować Hashimoto bo chodzi o to aby to TSH
(FT3, FT4) było w normie.
Sama nie wiem co o tym myśleć czy rzeczywiście anty-TPO są nieistotne i nie
będą miały wpływu kiedyś na moje starania???bardzo zalezy mi na odpowiedzi
kobiet, które starały się, starają o dziecko z wysokimi przeciwciałami.

pozdrawiam i z góry dzięki za poświęcony na odpowiedź czas
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45949171,45949171,anty_TPO_nieistotne_.html


Temat: Ziółka
Ziółka
Hej! Próbuję zajść w ciążę, za mną 9 cykli starań. A od listopada biorę
Euthyrox 25.
Mam TSH 2,45 (15.12.04), a było 4,28 (26.10.04)
P/c anty TG=162,5 (18.11.04)
P/c anty TPO= 93,78 (18.11.04) Czy to może być hasi?

Dla mnie czas biegnie nieublaganie, mam juz swoje 34 lata, a myślałam, że
zajście w ciąże to pestka... mylilam sie. Ale do rzeczy:
Czy próbowałyście pić jakieś ziółka. Bo ja myślę, ze to by nie zaszkodziło,
ale nie mam żadnego przepisu na niedoczynność. W książce, którą mam
pt.: "Wróćmy do ziół leczniczych" O. Andrzeja Czesława Klimuszko jest przepis
na nadczynność tarczycy i na wole zwykłe. A jestem pewna, ze na niedoczynność
też coś musi być tylko nie mogę tego znależć w necie? Jeżeli coś wiecie to
bardzo proszę o info. Pozdrawiam!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,19514155,19514155,Ziolka.html


Temat: Euthyrox 50 na pocztek
Hej Agnieszko!!Nie wiem czy się nie pomyliłaś pisząc bo bada się ft 4 i ft 3 a
nie całkowite hormony ? Wolne hormony tarczycy najlepiej obrazują pracę
tarczycy bo nie sa regulowane przez inne bialka etc,przeciwciał w sumie masz
jeszcze niedużo,wszystko zalezy oczywiście od tego jak się czujesz,niektórzy
lekarze juz przepisuja hormony ,niektórzy czekają az po wynikach będzie widać
że coś "poleciało".Tak czy siak hormony nie chronią przed zniszczeniem tarczycy
tylko wyrównuja niedobory spowodowane złą praca tarczycy co pociąga za soba
dlaszą deregulację innych rzeczy np hormony płciowe,cholesterol etc.
Trzeba uwaznie się obserwowac jak będziesz brała leki bo mając tak niskie TSH
możesz wpaść w nadczynność ,jesli coś Ci nie odpowiada w leczeniu powinnaś
pogadać z lekarzem prowadzącym przedyskutować czy jest sens /nie brać
lekarstwa.Hiperprolaktrynemia albo towarzyszy złej pracy tarczycy albo
wystepuje samoistnie Bromek zapisują najczęsciej,sa inne niestety droższe
środki zbijajace PRL o tym też możesz pogadac z lekarzem że źle tolerujesz
Bromek.Wszystko zalezy w leczeniu PRL czy masz czas ją zbijac czy chcesz[jak
szybko]zajść w ciąże etc,przydałaby Ci się wtedy konsultacja ginekologa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,34307863,34307863,Euthyrox_50_na_pocztek.html


Temat: Moje nowe wynik - co o tym myslicie?
Ja bym jeszcze dla pewnosci zrobila fT3. Jesli ono jest w normie to mozesz
zostac na takiej dawce - o ile sie dobrze czujesz.

Ja ostatnio mam tsh ponizej normy ale hormony tarczycy sa ok wiec lekarz mi nie
zmienial dawki.

A jesli chodzi o lh to nie wiem jak to jest u mezczyzn. U Ciebie ono jest w
normie, wiec ja bym tylko na wszelki wypadek jeszcze pogadala o tym z lekarzem
(jak juz i tak do niego idziesz w kwietniu).
U kobiet lh sie nie "suplementuje" jesli naprawde nie ma takiej potrzeby ......
czyli gdy lh naprawde nie jest w normie ORAZ taka kobieta chce zajsc w ciaze.

pozdrawiam
ula


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,38853817,38853817,Moje_nowe_wynik_co_o_tym_myslicie_.html


Temat: czy organizm moze sie zaadaptowac do zaburzeń tarc
ech... ja z moją tarczycą walczę od wielu lat, raz czuję się super,
raz gorzej. Też miewałam okresy, kiedy nie brałam euthyroxu, wtedy
nawet bez żadnego problemu udało mi się zajść w ciążę W ciąży
regularnie zaczęłam przyjmować euthyrox, przez całą ciążę czułam się
super a po urodzeniu Bartka wszystkie hormony nawaliły i tak jest
chyba do dzisiaj. Biorę 50 euthyroxu, bo tak zaleciła lekarka i
czuję się róznie, raz super, raz gorzej, sama nie wiem od czego to
zależy.
Fajnie jest trafić do dobrego lekarza, ja na swej drodze jeszcze
takiego nie spotkałam Ostatnio jak poprosiłam o skierowanie na
Ft3 i Ft4 to lekarka stwierdziła, że nie ma takiej potrzeby Co za
baba! Poprosiłam lekarza rodzinnego o takie samo skierowanie, też
odmówiła, mówiac że moja endo zaleciła wyłącznie TSH! Ech... czasem
brak mi słów... i kasy na te wszystkie badania...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,94511755,94511755,czy_organizm_moze_sie_zaadaptowac_do_zaburzen_tarc.html


Temat: planuję ciążę, niskie FT3
planuję ciążę, niskie FT3
Hashimoto stwierdzono u mnie 9 lat temu i od tego czasu byłam
leczona przez kilku endokrynologów – niestety, na podstawie samego
TSH.
Jestem mamą rocznego chłopczyka.
Jak już pisałam w poprzednim wątku do tej pory nie udało mi się
znaleźć lekarza, dla którego istotne byłyby FT4 i FT3.
Jedynie ginekolog w trakcie ciąży zlecał badania i niepokoił go
niski poziom FT3. Jednak nie bardzo wiedział/ potrafił sobie z tym
poradzić. Kazał szukać endokrynologa, który zajmie się wyrównaniem
hormonów.
Kochane, planuje zajść w kolejną ciąże.
Moje wyniki z lipca 2009 na dawce Euthyroxu 115:
TSH 0,006 [0,35-4,5]
FT4 1,67 [0,8-1,7] 96,7%
FT3 2,85 [2,57-4,43] 15,05%
Przerażona wysokim FT4 zmniejszyłam dawkę Euthyroxu do 105.
Moje wyniki z października wyglądają następująco:
TSH 0,069 [0,35-4,5]
FT4 1,57 [0,8-1,7] 85,6%
FT3 2,82 [2,57-4,43] 13,4%
Spadło FT4, ale i również FT3. Poziom ferrytyny to 76%.
Moje pytanie jest następujące: czy przy takich wynikach mogę
planować/próbować zajść w ciążę? Co z tym niskim FT3? Jak je
podnieść? Przez całą ciążę wynik FT3 zawsze miałam poniżej normy i
odchodziłam od zmysłów. Nie chcę jeszcze raz przechodzić przez to
samo.
Pomóżcie proszę.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103025083,103025083,planuje_ciaze_niskie_FT3.html




 
 
Podobne
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates